UPM Forest Life
Polku
Elämän lähdeKasvua huomiseenSopeutumista muutoksiinPäättymätön kiertokulku
KarttaHakemisto
fi
EnglishSuomi
Polulle

Sinitiainen

PARUS CAERULEUS

Vieritä sivua lukeaksesi lisää

Sinitiainen

PARUS CAERULEUS

linnut

Sinitiaisen sininen päälaki erottaa sen kaikista muista pikkulinnuistamme. Lajin höyhenpuku on muutoinkin hyvin värikäs, sillä sinisen päälaen lisäksi sinitiaisella on valkoinen naama, keltainen vatsa ja vihreä selkä. Sinitiainen ruokailee enimmäkseen lehtipuissa ja pensaissa. Kesäisin se syö niissä eläviä hyönteisiä ja talvella niiden siemeniä. Talvella sinitiaiset vierailevat myöskin lintulaudoilla.

Suomessa sinitiainen pesii erityisesti rehevissä lehti- ja sekametsissä. Talvisin se viettää aikaa myöskin ruovikoissa. Sinitiainen on pääasiallisesti Euroopassa pesivä laji, mutta sitä tavataan myös Pohjois-Afrikassa ja Kanarian saarilla. Suomessa sinitiainen on pesinyt ensimmäisen kerran vasta vuonna 1859 eli se on meillä melko uusi tulokas. Pesänsä sinitiainen tekee koloon tai linnunpönttöön.

Koska sinitiainen vaatii elinympäristöltään lehtipuustoa, se hyötyy lehtipuusekoituksesta havumetsissä. Muiden kolopesijöiden tavoin se hyötyy myöskin pystyyn kuolleiden lahopuiden säästämisestä sekä tekopökkelöistä.

Sinitiainen

PARUS CAERULEUS

puulajilahopuukehitysvaiheavainbiotooppi
haapa
haapa
1-5v
lehto
koivu
koivu
6-20v
harju
mänty
mänty
21-50v
kallio
kuusi
kuusi
51-100v
lähde
muut
muut
puro
suo
Olennainen menestystekijä
Aiheeseen liittyvät lajit & artikkelit