UPM Forest Life
UPM Forest Life
Polku
Elämän lähdeKasvua huomiseenSopeutumista muutoksiinPäättymätön kiertokulku
KarttaHakemisto
fi
EnglishSuomi
Polulle

Orava

SCIURUS VULGARIS

Vieritä sivua lukeaksesi lisää

Orava

SCIURUS VULGARIS

nisäkkäät

Orava on ketterä puissa elävä jyrsijä, jolla on pitkä ja tuuhea häntä. Orava vaihtaa karvan kaksi kertaa vuodessa, kesäisin sen väritys on punaisen ruskea ja talvisin harmaa. Se kasvattaa talveksi lämmittävät tupsut pystyihin korviinsa. Oravan tärkeintä ravintoa ovat kuusen siemenet ja ne nauttivat myös metsän muista antimista kuten marjoista, sienistä, pähkinöistä ja kasvien versoista ja kukista. Orava synnyttää puuhun rakentamaansa pesään 2 – 3 pesuetta vuodessa, joissa voi olla yhdestä kuuteen poikasta. Orava kommunikoi säksättäen, naksutellen ja piipittäen.


Oravan luontainen elinympäristö on havumetsä, mutta se elää myös puistoissa, puutarhoissa ja pihoilla. Levinneisyysalue kattaa pohjoisen havumetsävyöhykkeen Euroopan ja Aasian pohjoisosissa.
Oravan paksu ja kestävä talvikarva on entisaikoina ollut tärkeä maksuväline ja suomenkielinen sana raha tarkoitti alun perin oravannahkaa. Nykyään maksaminen oravannahoilla on jäänyt jo historiaan ja sympaattista huiskuhäntää metsästetään lähinnä haittavaikutusten karsimiseksi kaupunkiympäristössä.


Aktiivisena ja neuvokkaana päiväeläimenä orava on sopeutunut hyvin elämään ihmisen kanssa lähekkäin. Osa oravista onkin niin kutsuttuja city-oravia, joiden pääasiallinen ravinto löytyy esimerkiksi lintujen ruokintapaikoilta. Se kuitenkin menestyy parhaiten luontaisessa ympäristössään kuusihavumetsässä, jossa se pääsee piilottamaan ravintoa erilaisiin kätköpaikkoihin talven varalle.

Orava

SCIURUS VULGARIS

puulajilahopuukehitysvaiheavainbiotooppi
haapa
haapa
1-5v
lehto
koivu
koivu
6-20v
harju
mänty
mänty
21-50v
kallio
kuusi
kuusi
51-100v
lähde
muut
muut
puro
suo
Olennainen menestystekijä