UPM Forest Life
UPM Forest Life
Polku
Elämän lähdeKasvua huomiseenSopeutumista muutoksiinPäättymätön kiertokulku
KarttaHakemisto
fi
EnglishSuomi
Polulle

Mustarastas

TURDUS MERULA

Vieritä sivua lukeaksesi lisää

Mustarastas

TURDUS MERULA

linnut

Mustarastas on suurehko rastas, joka on innokas laajan äänivalikoiman omaava laulaja. Laulukausi alkaa jo varhain keväällä ja on aktiivisimmillaan aamu- ja iltahämärässä. Koiras on hiilenmusta ja sillä on oranssinkeltainen nokka. Naaras puolestaan on ruskea, sen rinnassa on vaaleita viiruja ja nokka on tumma. Mustarastaat ovat kaikkiruokaisia ja syövät niin matoja kotiloita kuin marjojakin. Mustarastas liikkuu maassa hypellen ja sen saattaa sekoittaa pienikokoisempaan kottaraiseen (Sturnus vulgaris), joka puolestaan liikkuu maassa kävellen.

Mustarastaan elinympäristöksi kelpaa monenlaiset metsät, kuten rantametsät ja rehevät lehdot. Sitä tapaa myös kaupunkien ja asutusten lähellä puistoissa ja puutarhoissa. Laji pesii suurimmassa osassa Eurooppaa, Pohjois-Afrikan rannikkoa ja Kaukoitää. Naaras munii maahan hyvin piilotettuun pesään sinivihreitä munia. Mustarastas talvehtii Länsi-Euroopassa ja palaa Suomeen huhti-toukokuun aikana.

Upean lauluäänen omaava mustarastas on suhteellisen uusi pesimälaji ja se voi pesiä jopa 3 kertaa kesässä, joten sen laulua voi päästä nauttimaan vielä heinäkuussakin. Mustarastas on hyvä matkimaan ja voi oppia imitoimaan esimerkiksi kännykän soittoääniä ja vislausta.

Sopeutuvainen mustarastas on yleinen laji, jonka pesimispaikkoja on runsaasti ja sen tulevaisuudennäkymät ovat hyvät.

Mustarastas

TURDUS MERULA

puulajilahopuukehitysvaiheavainbiotooppi
haapa
haapa
1-5v
lehto
koivu
koivu
6-20v
harju
mänty
mänty
21-50v
kallio
kuusi
kuusi
51-100v
lähde
muut
muut
puro
suo
Olennainen menestystekijä